Najlepsze kawy rozpuszczalne na rynku

przez Redakcja
kawa

Większość osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez kawy. Napój ten pobudza, daje energię do działania na cały dzień. Dodatkowo aromat, który unosi się podczas zaparzania pozytywnie nastraja.

Kawa na lepszy początek dnia

Istnieje kilka gatunków kaw, a także sporo metod jej zaparzania, dzięki któremu można uzyskać różnego rodzaju kawy czarne lub z mlekiem. Dla rannych ptaszków parzenie kawy może być swojego rodzaju rytuałem. Jednak dla osób, których poranki są zabiegane, wybawieniem może okazać się kawa rozpuszczalna, wystarczy zalać gorącą wodą porcje kawy, dodać ulubione dodatki – na przykład mleko czy miód i cieszyć się pysznym pobudzającym napojem. Oczywiście można się zastanawiać czy wybrać kawę rozpuszczalną, czy mieloną, ponieważ czas przygotowywania jest niemalże identyczny. Jednak kawa rozpuszczalna ma tę zaletę, że nie posiada fusów.

Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

Istnieje błędne przeświadczenie w społeczeństwie, że kawa rozpuszczalna jest nie zdrowa, że to „sama chemia” oraz że nie ma nic wspólnego z prawdziwą kawą. Nic bardziej mylnego! Kawa rozpuszczalna powstaje z prawdziwych ziaren kawy, które są drobno mielone. Następnie są one zaparzane w niewielkiej ilości wody. Kolejnym krokiem jest zagęszczenie wywaru i suszenie – może się ono odbywać na dwa sposoby: z użyciem wysokiej temperatury lub za pomocą liofilizacji, czyli suszenia poprzez zamrożenie, a następnie pozbycia się wody w procesie sublimacji. Ze względu na brak wysokich temperatur kawa liofilizowana posiada lepszy smak i aromat. Jak ją rozpoznać? Najczęściej występuje ona w postaci wielościennych kryształków.

Historia kawy rozpuszczalnej

Początki historii kawy rozpuszczalnej sięgają lat 70. XVIII wieku, wówczas w Wielkiej Brytanii zostały opracowane pierwsze wersje kawy instant. Kawa rozpuszczalna w postaci pasty testowana była w czasie Wojny Secesyjnej. W 1890 roku została opatentowana technologia polegająca na suszeniu gorącym powietrzem. W latach 30. ubiegłego stulecia nastąpił pewnego rodzaju przełom i udało się zamknąć kawę w granulce. Od tego czasu proces był stale udoskonalany. Za popularnością kawy rozpuszczalnej w Europie stoją Amerykańscy żołnierze służący podczas II Wojny Światowej, którzy bardzo cenili ten napój. Liofilizacja została opracowana w 1963 roku. W Polsce kawa rozpuszczana jest niezwykle popularna, a największą popularnością swego czasu cieszyły się kawy firm takich jak Nestlé i Maxwell House.

Najlepsze kawy rozpuszczalne na rynku

Obecnie idąc do sklepu można dostać zawrotu głowy od ilości i rodzajów kaw rozpuszczalnych. Jaką kawę rozpuszczalną wybrać? Na stronie https://terdeals.com/pl/ranking/277/ranking-top-5-kaw-rozpuszczalnych można znaleźć ranking najlepszych kaw rozpuszczalnych. Znajduje się tam pięć pozycji, które warto wziąć pod uwagę przy najbliższych zakupach.

Piąte miejsce zajmuje Rioba Instanta Arabica, wyprodukowana z brazylijskich ziaren arabiki, które gwarantują doskonały smak, jak i niezwykły aromat. Jest to kawa liofilizowana, wysokiej jakości, zamknięta 500 gramowym opakowaniu.

Kolejną pozycją jest Dallmayr Gold, która z kolei wyprodukowana jest z ziaren kawy pochodzących z Etiopii. W smaku intensywna i lekko kwaskowata. Można ją zakupić w opakowaniu 200 g.

Miejsce trzecie zajmuje Jacobs Cronat Gold. Napój ten cieszy doskonałym smakiem i intensywnym aromatem. Można ją zakupić w opakowaniach różnej wielkości, jest dostępna w wielu sklepach.

Miejsce drugie to Gevalia instant. Jej delikatny smak pobudza i zapewnia energię na wiele godzin. Dzięki ziarnom arabiki, z których powstała, dostarcza intensywny i bogaty aromat. Jeżeli chcemy uzyskać doskonały smak kawy w krótkim czasie, Gevalia instant będzie doskonałym wyborem.

Pierwsze miejsce zajmuje Lavazza Prontissimo Intenso, która jest pewnego rodzaju hybrydą kawy rozpuszczalnej i mielonej – ponieważ kawa mielona stanowi w niej 10% składu. Połączenie to zapewnia wspaniały smak i aromat. Lavazza Prontissimo Intenso jest mocniejsza niż większość kaw rozpuszczalnych. Warto dodać, że produkowana jest w 100% z ziaren arabiki.

Powyżej wymienione zostały najlepsze kawy rozpuszczalne na rynku. Jeżeli chcesz cieszyć się doskonałym smakiem i aromatem tego napoju, wybierz jedną z nich.

 

Zobacz podobne artykuły